Sterrennieuws
Theater | Vlaanderen

› Lachland: Comedy voor anderstaligen

‘Theater van A tot Z’ stelt op dinsdag 8 november in CC Het Bolwerk in Vilvoorde ‘Lachland’ voor, een comedyshow op maat van mensen die Nederlands leren. Nog voor de première plaatsvindt, blijkt de Arenbergschouwburg in Antwerpen al helemaal uitverkocht. Dit cultuurseizoen staan er zo’n 35 voorstellingen gepland, in het hele land. Aansluitend bij de theaterproductie wordt een puzzel- en spelletjesboek uitgebracht om Nederlands te oefenen, met cartoons van Kamagurka.

‘Lachland’ is de opvolger van ‘Gelukkig zijn’, een theaterproductie waarin een koor van anderstaligen bekende Vlaamse liedjes zong. Daarvan werden het afgelopen cultuurseizoen 56 voorstellingen gespeeld, zo goed als allemaal uitverkocht. Deze keer brengt ‘Theater van A tot Z’ humor: ‘Lachland’ is een soort revue, met sketches, liedjes en stand-upcomedy, allemaal in eenvoudig Nederlands. Bedoeling is zowel anderstaligen als Nederlandstaligen naar het theater te halen, en met elkaar in contact te brengen.

‘Theater van A tot Z’ is een samensmelting van twee professionele toneelgroepen: Fast Forward uit Vilvoorde en het Educatief Theater Antwerpen. De eerste bestaat 15 jaar en maakte tot nu toe vooral producties voor mensen die Nederlands leren. De tweede bestaat 40 jaar en heeft zich altijd specifiek op jongeren gericht. Beide gezelschappen brengen hun ervaring en expertise samen om theater te maken met een bijzondere focus op jongeren en sociocultureel kwetsbare doelgroepen, zoals anderstaligen.

De diverse samenleving

‘Theater van A to Z’ benadrukt dat ze in hun producties rekening willen houden met de hedendaagse, diverse samenleving. Peter Schoenaerts (acteur-regisseur): ‘We werken voortaan steeds met een mix van mensen met diverse achtergronden. In onze recente producties ‘Gelukkig zijn’ of ‘Hotel Hallo’ stonden anderstaligen mee op de planken. In ‘Lachland’ is de Antwerps-Marokkaanse stand-upcomedian Latif Ait van de partij. De culturele baggage die mensen als hij meebrengen, is van onschatbare waarde. Het verruimt onze blik, en helpt ook ons publiek de wereld te ontdekken — in het Nederlands. Dat publiek bestaat uit een mengeling van Franstalige Belgen, migranten en vluchtelingen, en natuurlijk een heleboel Vlamingen die onze socioculturele projecten genegen zijn.’

Latif Ait: ‘Ik kom uit Borgerhout en ben dus bekend met diversiteit in al zijn vormen. Ik heb al veel stand-upoptredens gedaan voor zo’n gemengd publiek. Maar spelen voor mensen die nog Nederlands aan het leren zijn, dat is nieuw voor me. Vooral op mijn taalgebuik letten, wordt een uitdaging!’

Naast Latif Ait uit Antwerpen en Peter Schoenaerts uit Vilvoorde staan ook Leuvenaars Lennaert Maes en Els Vertongen op de planken. Lennaert is vooral bekend van zijn band Lenny En De Wespen. Hij maakt ook al jaren muziekvoorstellingen voor anderstaligen met De Bonski’s. Els Vertongen is docente Nederlands als tweede taal in Vilvoorde én stand-upcomedian. In Brussel presenteert ze maandelijks een Engelstalige comedyavond in het RITCS Café. Verder is ook stand-upcomedian Kamal Kharmach present via een videobijdrage in de show.

Lachland-boek met Kamagurka

Als extraatje bij deze theaterproductie brengt uitgeverij Garant een boek uit: ‘Lachland. Puzzels, raadsels en spelletjes voor wie van Nederlands houdt.’ Daarmee kan iedereen die Nederlands leert de taal op een speelse manier oefenen. De illustraties in het boek zijn van stand-upcomedian Latif Ait, en er staan cartoons in van Kamagurka en Jonas Geirnaert. (Winkelprijs: 19 euro)

‘Lachland’ gaat op dinsdag 8 november om 20 uur in première in CC Het Bolwerk in Vilvoorde (uitverkocht). De voorstelling wordt voorafgegaan door een foyerconcert van de Vilvoordse jazzband Peper En Zout om 19.15 uur.

Eerstvolgende optredens zijn op 17 november (Tienen), 21 november (Brussel, Sint-Pieters-Woluwe), 22 november (Antwerpen) en 30 november (asielcentrum Kapellen). Voor meer informatie over ‘Theater van A to Z’ en de speelkalender van ‘Lachland’: www.theaterAZ.be

Deze theaterproductie kwam tot stand met steun van o.a. vzw ‘de Rand’, de Taalunie, het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven en de stad Vilvoorde.


› Gepubliceerd dinsdag 1 november 2016 om 20:42 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook