Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Joke Devynck en Sven de Leijer voor kinderrechten

Joke Devynck en Sven de Leijer reisden in oktober naar Congo voor UNICEF en VIER en kwamen terug met een programma én vooral een warme oproep om meter of peter te worden en zo het noodzakelijke werk van de organisatie te steunen. Op zondag 15 november zendt VIER deze eenmalige documentaire VIER VOOR UNICEF uit naar aanleiding van de Internationale Dag voor De Rechten van het kind op 20 november.

Dagelijks sterven er wereldwijd nog steeds 18.000 kinderen jonger dan 5 jaar, aan oorzaken die vermeden kunnen worden. In Congo sterven nog steeds 1 op de 10 kinderen voor hun 5de verjaardag door malaria, diarree en ondervoeding. 1 op de 4 kinderen lijdt er aan ondervoeding en 1 op de 2 kinderen heeft groeistoornissen.

Sven en Joke verbleven zes dagen in het hart van de organisatie in Congo en willen samen met de zender VIER een warme oproep doen aan alle Vlamingen om meter of peter te worden.

Joke Devynck: “Als je ter plaatse bent besef je pas echt dat deze mensen eigenlijk full time moeten bezig zijn met overleven. De ondervoede kinderen die ik gezien heb in het ziekenhuis, waar geen hoogtechnologische middelen aanwezig zijn, waren een voorbeeld van de dunne grens tussen leven en dood. Het leven is er hard. Als ik dan zie welk verschil je kan maken met een kleine maandelijkse bijdrage, welke basisbehoeftes voor een kind kunnen voorzien worden -zuiver water, een wc, onderwijs en medicatie - dan is kiezen voor het meterschap een mooie ruil.”

Sven de Leijer: “Ik werd in Congo toch enorm geconfronteerd met de kracht en de noodzaak van drinkbaar water. Een waterput voorziet er 2000 mensen van proper water. Ze moeten er keihard voor werken. Het oppompen is zwaar en de vrouwen doen heel wat kilometers met die zware kruiken. Maar ze zorgen er zo wel voor dat hun gezin een veel kleinere kans loopt op ernstige infecties. Als je dan weet dat wij hier elk 800 liter per dag verbruiken, denk je wel twee keer na als je thuis de kraan open draait. Je beseft plots heel intens hoe groot de nood daar is. Hoe absoluut noodzakelijk je bent als peter of meter.”

UNICEF vecht overal ter wereld voor de rechten van het kind. Gezonde kinderen worden gezonde volwassenen, die op hun beurt hun levenstandaard, die van hun gemeenschap en van hun land verbeteren. Vorig jaar kon UNICEF duizenden kinderen redden dankzij de steun van Belgische Meters en Peters. Kinderen kunnen 5 jaar worden in goede gezondheid. Ze krijgen toegang tot zuiver water en basishygiëne. En ze kunnen naar school.

VIER VOOR UNICEF is een productie van VIER en wordt uitgezonden op zondag 15 november.


› Gepubliceerd maandag 2 november 2015 om 14:33 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Televisie

woensdag 18 juli 2018 om 16:51 uur

› Hoe een swipe op Tinder je leven kan redden

maandag 16 juli 2018 om 15:37 uur

› Het mooiste hotel ter wereld in Telefacts Zomer


Sterrennieuws © 2008 - 2018
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook