Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Isabelle Beernaert brengt nieuwe productie Unforgettable - One Night In Manhattan in 2017

Sinds 2011 brengt de populaire Belgische choreografe Isabelle Beernaert unieke dansvoorstellingen naar de Belgische en Nederlandse theaters. 'Ne Me Quitte Pas' was de eerste van ondertussen zes succesvolle theaterproducties. Momenteel brengt ze een geheel nieuwe versie van 'Ne Me Quitte pas' in de Vlaamse Theaters met een nieuwe cast. Er zijn nog voorstellingen in Antwerpen (4 en 10 november), Hasselt (6 november) en Brugge (9 november). Ondertussen bereidt ze ook de nieuwe productie Unforgettable - One Night In Manhattan voor. Tickets & info: www.musichall.be

Kijken


'Ne Me Quitte Pas' is een fantastisch liefdesverhaal, vol passie en temperament. Isabelle Beernaert brengt de menselijke emotie van een twijfelend koppel, de afstoting tussen geliefden en dit in een wondermooie choreografie van moderne dans, ondersteund door videobeelden. 'Ne Me Quitte Pas' brengt de twijfel, de chaos, het verdriet, de pijn en de agressie die je meemaakt als je een liefde breekt. De bijpassende muziek van o.a. Damien Rice, Adele, Astor Piazolla, Erik Satie en Bach is beklijvend. Uiteraard kan ook de muziek van Jacques Brel en Edith Piaf niet ontbreken.

"Er is een breuk. Je gaat van hem weg. Terwijl je wegloopt hoop je op een hand. Zijn hand, die je tegenhoudt, vastgrijpt. Blijf. Blijf bij mij." Isabelle Beernaert is even stil, glimlacht dan. "Je hoopt het, maar het gebeurt niet."
Iedereen die ooit liefhad en de liefde verloor, kent dit gevoel. Het is zowel universeel als intiem en persoonlijk. Het is tevens het autobiografische verhaal waarmee choreografe Beernaert de theaterzalen inging. Na haar succes bij So You Think You Can Dance en haar overwinning bij The Ultimate Dance Battle sloeg de voorstelling Ne Me Quitte Pas in als een bom: de tournee langs de grote zalen van Nederland en Belgi� was onmiddellijk uitverkocht.

Stem
De titel Ne Me Quitte Pas leende ze van Jacques Brel, die zingt over het hartstochtelijke verlangen lief te hebben, geliefd te zijn. Beernaert: "Jacques Brel bezingt de liefde zoals een vrouw hem voelt. Hij verplaatst zich in haar, is haar stem. Hij weet wat ze wil, wat ze wil horen. Maar, zo gaf hij achteraf in interviews toe, ook al geeft hij het verlangen van de vrouw een stem, zelf kon hij nooit aan dat verlangen tegemoet komen. Ne Me Quitte Pas gaat daardoor over het verlangen van de vrouw, maar ook over de lafheid van de man. En waarom durft die man niet? Omdat de vrouw twijfelt. Zo liggen er in elke liefde lagen op lagen die ik probeer te doorvoelen. Voor mij was Ne Me Quitte Pas een voorstelling als een hartekreet. Ik moest hem maken."

Puur
Na Ne Me Quitte Pas volgden vijf nieuwe producties, waaronder Glass en Under My Skin. Intense verkenningstochten, steeds dieper gravend naar de emoties en gevoelens die een mens drijven. Beernaert: "En nu, zes jaar later bijna, keer ik terug bij dat eerste gevoel. In de tussentijd heb ik opnieuw liefgehad, heb ik opnieuw de pijn van het scheiden gevoeld. Daardoor wilde ik Ne Me Quitte Pas opnieuw maken. Wat heb ik ontdekt? De pijn is hetzelfde gebleven, maar hoe ik er nu mee omga, d�t is anders. En dat maakt het stuk ook anders. Iets wat mensen zullen merken die het destijds zagen en nu weer: het gevoel is nog steeds puur en authentiek, het omgaan met dat gevoel is met me meegegroeid. Waar eerst leegte zat, zit nu een zekere rust. Destijds was ik een gewond vogeltje, nu heeft dat vogeltje leren vliegen."

Herbemeesteren
Beernaert zocht de ingredi�nten opnieuw bijeen en ging koken. Maar krachtiger, helderder. Het �Herbemeesteren� van de voorstelling, noemt ze het. "Mijn werkproces is voor de dansers soms wennen. We zijn een geheel nieuwe ploeg die met elkaar de zee opgaat. Er zijn geen ervaren zeilers die al eerder met me werkten. Ik had die nieuwe energie nodig, om het oude goed te kunnen bekijken, om de liefde opnieuw te onderzoeken. Ik vertel ze dit: Eerst moet je het durven voelen, dat is ��n. Daarna moet je het durven tonen, dat is twee. Vervolgens moet je het ook echt delen. Het gevoel moet de zaal in, het moet naar buiten stralen. Dat heeft niets met kracht of stoerheid te maken. E�n van mijn meest sterkste dansers is misschien wel het meest gepantserd. Je moet open durven zijn."

Groots
Beernaert gebruikt grote, iconische verhalen om haar gevoelens over te brengen, ze gebruikt ook terugkerende kleuren, zwart en wit � en dan in het midden geen grijs, maar hartstochtelijk rood. Grote verhalen met lyrische muziek van Damien Rice, van Muse, van Barbara; grootse melodielijnen. Er zijn nieuwe filmbeelden, geprojecteerd op het beweegbare decor. Er is technisch meer mogelijk: de close-ups zijn scherper, de dansers zijn nog beter zichtbaar.
"Het zijn verhalen die mensen kennen, waarbij ze zich veilig voelen. Binnen die verhalen maak ik voorzichtig ruimte. Je moet het toe willen laten. Een principe, feitelijk, dat voor ons allemaal geldt; voor mijzelf als maker, voor de dansers en voor het publiek. Alleen als je gevoelens toelaat komen ze dichterbij." Beernaert glimlacht weer: "Ne Me Quitte Pas, nu n�g dichterbij."

Info en tickets: Ne Me Quitte Pas

4 november 2016 om 20u. in Stadsschouwburg Antwerpen
6 november 2016 om 16u. in Ethias Theater Hasselt
9 november 2016 om 20u. in Concertgebouw Brugge
10 november 2016 om 20u. in Stadsschouwburg Antwerpen

Voor deze voorstellingen zijn nog enkele tickets beschikbaar.
Tickets & info: www.musichall.be

Unforgettable, One Nigh in Manhattan

Ondertussen bereidt Isabelle Beernaert haar nieuwe productie voor: 'Unforgettable, One Night in Manhattan'. Met dit dansspektakel kan je je wanen in het swingende New York van de vorige eeuw. De productie brengt live jazzmuziek van het Frank Deruytter Quintet, zang door Ivar Oosterloo (bekend van The Voice of Holland) en uiteraard dans.

Een crooner en een jazzband in een rokerige nachtclub in het bruisende Manhattan. De band speelt, een vrouw danst. Iedere man windt ze om haar vinger. Maar� voor wie wordt dit die ene onvergetelijke nacht in Manhattan en voor wie eindigt hij in een zoete melancholie van wat had kunnen zijn?

Choreografe Isabelle Beernaert neemt je mee naar de romantiek van de jaren '40 tot '60 in het swingende New York. Verlies jezelf in een zinderende revivalshow van o.a. Frank Sinatra, Fred Astaire, Louis Armstrong en Elle Fitzgerald. Een spetterende cross-over van decennia. Oude nummers van toen worden in een swingend nieuw jasje gegoten en nummers van nu worden gebracht in de sfeer van toen.

Info en tickets: Unforgettable - One Night in Manhattan

20 april 2017 om 20u. in Stadsschouwburg Antwerpen
22 april 2017 om 20u. in Ethias Theater Hasselt
23 april 2017 om 15u. in Capitole Gent

Tickets & info: www.musichall.be


› Gepubliceerd vrijdag 4 november 2016 om 14:16 uur door Robrecht Van Goolen
bron: Jowi Schmitz en eigen berichtgeving: Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook