Sterrennieuws
Theater | Vlaanderen

› De Muze van Rubens - Helene Fourment De Musical voorgesteld in Rubenshuis

Productiehuis Judas TheaterProducties heeft een nieuwe musicalcreatie in petto voor theaterminnend Vlaanderen. De makers van o.m. “Pauline & Paulette”, “Josephine B.” en onlangs nog “Lelies” brengen in februari de musical “De Muze Van Rubens – Helene Fourment, De Musical”. Niemand minder dan Vlaanderen’s leading lady uit de musicalwereld, Anne Mie Gils vertolkt het personage Helene Fourment, gebaseerd op de tweede echtgenote van Peter Paul Rubens. Schepen van cultuur van Stad Antwerpen, Philip Heylen lichtte het belang van deze voorstelling toe op een magische plek: het Groot Atelier in het Rubenshuis. Meteen ook het moment voor het creatief team en actrice Anne Mie Gils om de verzamelde pers een voorproefje te geven.

Regisseur Martin Michel, auteur Allard Blom en componist Sam Verhoeven sloegen alweer de handen in elkaar om een boeiend, inspirerend en onvergetelijk muziektheaterstuk te brengen. Acteur Brent Pannier vervolledigt de cast. Première op 13 en 14 februari 2016 in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater. De cast en het creatief team werden op 18 januari 2016 voorgesteld aan de pers in het Groot Atelier van het Rubenshuis te Antwerpen in aanwezigheid van schepen van cultuur van Antwerpen, Philip Heylen. Hij kijkt alvast uit naar de nieuwste creatie van Judas TheaterProducties in samenwerking met het Rubenshuis: “Een bezoek aan het Rubenshuis is telkens opnieuw een intense ervaring. De bezoeker krijgt niet alleen topwerken van Rubens en zijn tijdgenoten te zien in een historische setting. Het is ook een persoonlijke ontmoeting met één van de grootste en innemende kunstenaars ooit. Dankzij de musical “De Muze Van Rubens” waarin Anne Mie Gils de prachtige Helene op een beklijvende manier verpersoonlijkt, wordt deze ontmoeting nog tastbaarder.” Iedereen die een ticket voor de musical koopt, kan daarmee gratis een bezoek brengen aan het Rubenshuis tot en met 31 maart 2016.

DE MUZE VAN RUBENS – HELENE FOURMENT, DE MUSICAL

Ze zit alleen in een kamer… Ze snoept… En ze kijkt. Naar zichzelf. Naar hoe hij haar ooit heeft geschilderd. Haar eerste echtgenoot en haar grote liefde: Peter Paul Rubens. Een schilderij dat enkel en alleen voor haar ogen bedoeld is omdat de buitenwereld het nooit zou begrijpen. De buitenwereld zou er enkel naar kijken en zich dan meteen een mening vormen. Maar niemand zou verder kijken. Niemand zou het schilderij echt zien. Niemand zou het verhaal achter het schilderij zien en de liefde ervaren. Ze zit geheel alleen in een kamer: Helene Fourment. Ze snoept. Ze vertelt. En ze kijkt. En wij luisteren. En kijken met haar mee. Naar haar leven. Naar haar liefde. Allemaal gevangen door die wereldberoemde kunstenaar op wereldberoemde doeken.

Anne Mie Gils is Helene Fourment in deze nieuwe intrigerende musical van het team achter de succesmusical “Lelies”: Martin Michel, Allard Blom en Sam Verhoeven. Acteur Brent Pannier speelt ook mee in deze musical die gebracht wordt onder begeleiding van een vierkoppig live orkest in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater van 11 februari tot en met 6 maart 2016.

HELENE FOURMENT – “DE MOOISTE VAN ANTWERPEN”… DE MUZE VAN RUBENS

“De mooiste van Antwerpen.” Zo noemde Rubens’ goede vriend Jan Caspar Gevartius Helene Fourment. Het was geen toeval dat Rubens zijn oog op haar had laten vallen na het overlijden van zijn eerste echtgenote, Isabella Brant. Helene Fourment was jong, bloedmooi en van zeer goede afkomst. Bij hun huwelijk in 1630 was Rubens 53, Helene 16. Grote leeftijdsverschillen waren niet ongewoon in die tijd. Maar de liefde tussen Rubens en Helene was oprecht en warm. Een aspect dat heel duidelijk af te lezen is uit de vele familieportretten die Rubens van haar en hun kinderen schilderde en waarop de affectie en tederheid van de meester voor zijn gezin duidelijk leesbaar is. Op het moment van zijn tweede huwelijk was Rubens een superster in Europa. In zijn huis ontving hij celebrity’s van over de hele wereld. Met Helene beleefde hij een tweede jeugd en tot aan zijn dood zou zij een belangrijke inspiratiebron blijven.

Info en tickets

VAN 11 FEBRUARI TOT EN MET 6 MAART
Zwarte Zaal Fakkelteater – Antwerpen
070 246 036 – www.fakkelteater.be
Ticketprijs: €26,00
(inclusief reserveringskosten & bezoek aan het Rubenshuis)

Er worden ook schoolvoorstellingen georganiseerd van "De Muze Van Rubens". Wenst u meer info? Surf dan naar www.judastheaterproducties.be/educatief of stuur een mailtje naar educatief@judastheaterproducties.be


› Gepubliceerd maandag 18 januari 2016 om 20:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2018
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook